Kriminalitet koster næringslivet dyrt

Opp gjennom årene har vi hørt at det som skjer i Sverige vil skje i Norge noen år senere. Ikke alltid har dette stemt, men nå er det klare tegn på at vi er i ferd med å kopiere Sverige på et alvorlig skremmende fenomen: Den organiserte kriminaliteten ødelegger det sivile liv og fellesskapets verdier. Kriminalitet koster næringslivet dyrt.

Citycon, som utvikler næringseiendom i Kista utenfor Stockholm, har konkludert med at den organiserte kriminaliteten ødelegger livskvaliteten til innbyggerne og samtidig tar bort verdiene av eiendom, markeder og investeringer.

De peker på at løsningen må komme når næringslivet starter å utfordre politikere til å ta nye effektive skritt for å bekjempe den alvorlige kriminaliteten Kista opplever.

Hvis vi skal være bedre enn svenskene så er det nå!

 Ønsker du å piffe opp seminaret ditt? Bestill et foredrag med Bysheriffen!

Når næringslivet hever røsten, lytter politikerne!

Så hva har Norge og Kista felles? Kriminalitet, om enn på forskjellig nivå. Men trenden er klar: organisert kriminalitet er et økende problem i Norge. Også andre typer kriminalitet begynner å få større fotfeste nå enn tidligere, antall knivstikkinger øker i omfang, hevnoppgjør, bilbranner, tyveri, overfall likeså.  

Hva bør vi da gjøre her på berget? Vente til vi har svenske tilstander og håpe på at næringslivet skal skrike opp?

Eller kanskje vi skal starte med sikring av steder som tradisjonelt først opplever lavskala-kriminalitet? 

Kjøpesentre, butikker og offentlige rom er der gjengene skapes og tyveri, ran og hevntokter blir vanlige aktiviteter.

Utrygge steder gir utrygge innbyggere, utrygge kunder og butikkmedarbeidere. Utrygge steder gir utrygge offentlige ansatte, enten det er togstasjon, T-bane, NAV medarbeider eller personell fra nødetatene.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg gjerne på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

I Osloregionen er det flere steder som politiet anser som mer utsatt nå enn tidligere. Politiet ser en dalende respekt for deres arbeid. Det skjer oftere at tenåringer prøver å hindre politiet å gjøre jobben de er satt til. Det er svært bekymringsfullt, og ser vi til Sverige et dette blitt et alvorlig problem for nødetatene.

Og hvem vil bo på slike steder?

Så boligprisene synker, investeringene likeså. Og så ille kan det bli at enkelte lokalsamfunn kan bli det som politiet kaller «no-go zones». Kista er på vei dit, Rinkeby er der.

LES: Gutter fra kriminelt ungdomsmiljø forbys opphold på kjøpesenter

Kriminalitet koster næringslivet dyrt.

Utviklingen er skremmende. Og kostbar. En analyse fra Citycon anslår at regnestykket for Kista alene viser SEK 20 milliarder. Tap av eiendomsverdi, næringsutleie, markedssegmenter og kunder. Det er en prislapp som svir selv for utbyggere og gårdeiere.

Det enkleste er pistol

Det er forståelig at man blir oppgitt over situasjonen og hjelpeløs i forhold til hvordan man løser et så komplekst samfunnsproblem som kriminaliteten representerer. Tramteateret sang «Det enkleste er pistol», en morsom tittel, men kortsiktige løsninger finnes dessverre ikke.

En politisjef i Sverige mener at det vil ta 10-15 år å snu utviklingen. 10-15 år!

Da er det i alle fall en liten trøst i at vi i Norge ikke har slike tilstander. Ennå. Det gjør det «enklere» å få bukt med dette enn det er på steder i Sverige. Hvor vi skal starte?

Hverdagskriminalitet blir stemoderlig behandlet av politiet.

Det brukes allerede store summer på å demme opp den organiserte kriminaliteten i Norge. Det er dog ikke fullt så mye som gjøres for å redusere hverdagskriminaliteten, den man finner på kjøpesentre, butikker og i bykjerner. Vi ser vektere, det finnes videoovervåking – men de som skal avskrekkes finner fort ut hvordan man omgår disse virkemidlene.

Det starter med butikktyveri. Det koster næringslivet dyrt.

I en debatt i Dagens Industri fra 29. august skrives det: «En tydlig gemensam nämnare för alla barn, ungdomar och unga vuxna som blir medlemmar i de kriminella gängen. Varje skjutning, varje brott genomförs av brottslingar som en gång började sin kriminella karriär som snattare. Som stal varor i butik. Som i unga år lärde sig att brott inte straffas, att inget händer när du stjäl i en butik. Vad hade hänt om brottslingen hade straffats eller fått en påföljd vid sitt första brott?»

Vi vet av erfaring: Hvis de kriminelle selv føler usikkerhet velges ofte nye steder å «henge». Økt aktivitet fra politi og vekterselskapene må til. Men knytter man dette sammen med bruk av sivile vektere og sivilt politi får tiltakene inn uforutsigbarhet og de blir mindre lesbare. Det kan være tungen på vektskålen.

Kriminalitet starter som regel i det små. Man må ta problemet ved roten og gi straffereaksjoner som forebygger og virker preventivt. Man må ta tenåringer «ut av sirkulasjon» så tidlig som mulig. Det reduserer rekruteringen inn til kriminelle miljøer.

Hverdagskriminalitet må prioriteres.

Vi har gjennom 20 år sett at unge naskere, tyver og bander blir bleke i fjeset når ethvert lite overtramp blir politianmeldt. For å oppnå en slik effekt må hverdagskriminaliteten prioriteres.

Tryggere omgivelser betyr økt livskvalitet for innbyggerne. Det gir økt omsetning for handelsstanden. Og skaper et attraktivt landskap for næringslivet.

Dette trenger nødvendigvis ikke å koste mer for politi og et kjøpesenter, men ressursene bør utnyttes bedre enn i dag. Politiet må organiseres på en mer effektiv måte. De må være til stede lokalt og ha søkelys på barn og ungdom gjennom tett oppfølging. Politiet må styrke sin etterforskningskapasitet og sørge for minimalt med henleggelser. Tyverier må få en konsekvens.  I dag er det et problem.

Det krever samtidig et næringsliv som aktivt går inn for å støtte de initiativene som tas. Vektere trenger ikke bli en ekstrakostnad, men gårdeiere og et kjøpesenter må se på vekterrollen med nye øyne.

Kriminalitet koster næringslivet dyrt.

Det ikke sikkert at mer synlig politi og vektere er det som vil gi best resultat. I Sverige har næringslivet og kommunale etater pøst på med mer uniformert vakthold de seneste årene. Har det resultert i mindre kriminalitet?

LES, Hva er sivilt vakthold?

Så spørsmålet er: skal vi kopiere Sverige og komme i en situasjon hvor vi om noen år må ha et 10-15 års perspektiv for å få bukt med kriminaliteten – liten som stor?

Er ikke så sikker på at bunnlinjen til mange bedrifter tåler at det skal bli verre. Ei heller at unge mennesker og øvrig befolkning endre adferd når de beveger seg i det offentlige rom.

Man må våkne opp og være villig til å tenke nytt når dagens metoder ikke hjelper. Først da vil vi se en utvikling i positiv retning.

Fordi kriminalitet koster dyrt, uansett hvem det angår.

Steinar Vadla Risa

Vadla Trygghetsbyrå hjelper kjøpesenter med økt trygghet og trivsel. Det er viktig for kundeopplevelsen.

✅ Kontakt Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

✅ Ønsker du informasjon om “Tyveri på timeplanen” ?

✅ Følg Bysheriffen på Twitter

📢 Hvordan avdekke butikktyveri?

LesAvslører tyvenes frekke metoder. Butikktyven kan være utspekulert og kreativ.

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT