Han lever av å stanse dem. Alle kjenner en butikktyv

Økningen av butikktyveri påvirker handelsnæringen mye. Tyveri er dårlig butikk. Det går utover lønnsomheten. Butikktyveri er ingen fillesak. Statistikk fra Oslo politidistrikt for antall anmeldelser fra 2018 til og med august 2023 viser at butikktyveri har steget med 35 prosent. Jeg har uttalt meg om hvorfor så mange faller for fristelsen til Avisa Oslo. At det er lett å stjele er én ting. Det andre er at det er et vanvittig merkevarepress i tenåringsmiljøene, mens det tredje er at det er et veldig stort gruppepress på at du må stjele for å være med i gjengen. I tider hvor privatøkonomien blir trangere vil fasadejaget gjøre flere til tyver. Han lever av å stanse dem. Nå slår han alarm. Alle kjenner en butikktyv er min ærbødige påstand.

En utvikling vi må ta på alvor

– Jeg har vært klar over denne utviklingen i mange år. Det er en dramatisk økning. En må ta det på alvor, sier Steinar Vadla Risa, sikkerhetssjef i Vadla Trygghetsbyrå.

Han har jobbet med å ta butikktyver og å forebygge tyveri de siste 30 årene. Rådgiveren har selv tatt rundt 4.000 butikktyver på fersken og snakket med nærmest like mange tyver om årsaken til hvorfor de stjeler.

Antall anmeldte butikktyveri har steget med ni prosent siden i fjor, men med 35 prosent blant de mellom 10 og 17 år. Spesielt i sommer har antallet økt betraktelig.

Risas inntrykk av omfanget og årsaken til den oppsiktsvekkende utviklingen, vil trolig sjokkere mange.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

– «Vanlige» folk og barn i 12-årsalderen

Vadla Risa forteller at de fleste tyvene han tar på fersken er «vanlige» folk.

– De har jobb, familie og et ordinært liv. De har ikke problemer med alkohol, narkotika eller politiet. Det er såkalte, meg deg mennesker, sier han.

Vadla Risa opplever at disse «vanlige» familiemenneskene som stjeler, har blitt dårlige forbilder for barna og at det har vært med på den dramatiske utviklingen blant unge.

– Da jeg kom til Oslo i 1990, var en ung tyv 17 til 19 år. I dag er en ung tyv 12 til 14 år, forteller butikktyveri-eksperten.

Han opplever utviklingen som bekymringsfull:

– Alle kjenner en butikktyv. Alle har en butikktyv i vennekretsen eller i klassen. Butikktyveri begynner å bli vanlig. I mange miljøer er det helt akseptert.

✅ 𝗘𝗿 𝗱𝗶𝘁𝘁 𝗸𝗷ø𝗽𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗽å 𝗷𝗮𝗸𝘁 𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗺å𝘁𝗲𝗿 å 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲 𝗯𝘂𝘁𝗶𝗸𝗸𝘁𝘆𝘃𝗲𝗿, 𝗿𝗲𝗱𝘂𝘀𝗲𝗿𝗲 𝘀𝘃𝗶𝗻𝗻 𝗼𝗴 ø𝗸𝗲 𝗹ø𝗻𝗻𝘀𝗼𝗺𝗵𝗲𝘁𝗲𝗻 ❓ BESTILL svinnkurset – Stop butikktyven

Dette sier statistikken

Avisa Oslo har fått tilsendt tall fra Oslo politidistrikt for antall anmeldelser fra 2018 til og med august 2023.

Butikktyveri har steget med 35 prosent (+ 144). Antallet anmeldte ran har også steget (+ 122 prosent).

✅ Butikktyver er ingen fillesak.

– Spør «hvor har du stjålet den?»

Vadla Risa mener at nordmenn liker å skryte av å bo i et tillitssamfunn, men at denne brytes mye – og at det bare blir verre.

– Mange faller for fristelsen, for det er så lett å stjele. Du kan ta akkurat de varene du ønsker og gå ut av butikken. Sjansen for at du blir stoppet er nesten lik null, sier butikkdetektiven.

I dag opplever han at dette er blitt kjent kunnskap blant mange.

– Det er så ille nå at personer spør «hvor har du stjålet den?» Dersom vennen da sier at den ikke er stjålet, så vil du få til svar at du er en idiot som ikke bare stjal den. Du blir latterliggjort fordi du velger å kjøpe, hevder Vadla Risa.

Dette skal ungdom han har tatt på fersken fortalt ham, mens han sammen med dem venter på foresatte. Alle kjenner en butikktyv.

Folk blir flaue

– De fleste som blir tatt, vet at de har gjort noe galt. De blir flaue og oppfører seg fint. Noen gråter, men ikke fordi de har stjålet, men fordi de er tatt i sentrum hvor de ikke hadde lov til å være av foreldrene. Å bli tatt for å være i sentrum går mer inn på dem enn å ha stjålet.

 Ønsker du å piffe opp seminaret ditt? Bestill et foredrag med Bysheriffen!

Derfor stjeles det

– De blir bare yngre og yngre, sier Vadla Risa om butikktyvene.

Det mener han at kommer av tre grunner:

– At det er lett å stjele er én ting. Det andre er at det er et vanvittig merkevarepress i tenåringsmiljøene, mens det tredje er at det er et veldig stort gruppepress på at du må stjele for å være med i gjengen.

– De tre tingene kommer på toppen av den tradisjonelle tenårsproblematikken som består i at unge mennesker ikke skjønner helt forskjell på mitt og ditt og konsekvensene av å stjele, samt at de har lite lommepenger, sier svinn-eksperten til Avisa Oslo.

Fasadejaget er en årsak til butikktyveri

Han påpeker riktignok at det også er eldre som stjeler:

– De i 30- og 40-årene stjeler på grunn av merkevarepress. Får du i tillegg høyere priser på ting og trangere privatøkonomi, stjeler du kanskje heller en jakke til 8000,- istedenfor å kjøpe til 800,- .

– De er gjerne dritflaue og redd det kan bli et rykte i nabolaget.

Vadla Risa sier det er svært sjelden han tar butikktyver på grunn av fattigdom.

Handelsnæringen bør heve sikkerhetsnivået

Det er i dag for enkelt å stjele fra en butikk på et kjøpesenter. Sikkerhetsnivået er rett og slett for lav i Oslo. Nå håper han at flere gjør tiltak, ellers vil de tape penger. Svinn svekker en arbeidsplass.

Svinnhjulet

Svinn reduserer bedriftens fortjeneste – Med bedre svinnkompetanse, kontrolltjenester og målrettet arbeid kan svinnet reduseres betydelig. Tiltak for å forebygge svinn gir økt omsetning og resultat for bedrifter i varehandelen. Jeg anbefaler bruk av Svinnhjulet i det svinnforebyggende arbeid. Les mer om Svinnhjulet.

Butikktyveri stoppes effektivt med sivilt vakthold.

Jeg anbefaler et kjøpesenter å etablere god kontakt med politi og kommunale etater, skoler i nærområde og opprette en sikkerhetsgruppe på senteret. Iverksettes koordinerte tiltak hvor sivilt vakthold inngår øker trygghet betraktelig.

LES mer om sivilt vakthold her.

Butikkdetektiv om rike tyver: – Mange som har kjedelige liv

Her kan du lese i Dagens Næringsliv om det svinnforebyggende arbeid på Strømmen Storsenter,

Ryktet for et kjøpesenter kan forebygge tyveri

Et kjøpesenter som pågriper butikktyver får et rykte på seg. Tyven blir pågrepet, anmeldt og overlevert politiet når sivilt vakthold blir etablert. Sivile vektere skaper uforutsigbarhet. Det liker ikke butikktyven. Jeg anbefaler, «Server tyven på et sølvfat til politiet».

Følg meg på LinkedIn

De kriminelle miljøene vet hvor de uniformerte vekterne befinner seg. Sivilkledde vektere er en kontrolltjeneste som skaper uforutsigbarhet. Ryktet går i de kriminelle miljøene når et kjøpesenter har vektertjenester som avslører svinnkilder. Det ryktes at risikoen for å bli tatt er stor. Det gjør at et kjøpesenteret får færre uønskede personer på besøk når sivilt vakthold blir etablert som kontrolltjeneste. 

Jeg legger ofte ut artikler og kommentarer på LinkedIn. Knytt kontakt om du vil 😎

Privatetterforskning – Utredning – Rådgiving – Sikkerhetsledelse

✅ Kontakt Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT

Foredrag og kurs med Bysheriffen