Avslører tyvenes frekke metoder. Butikktyven kan være utspekulert og kreativ.

På Strømmen Storsenter er julehandelen så smått i gang. Folk farter fra den ene butikken til den andre på jakt etter julegaver, men ikke alle har ærlige hensikter. I ny og ne beslaglegger senteret flere av tyvene sine kreative nyvinninger. Det er Romerikes Blad som omtaler butikktyvens frekke metoder. Å avslører tyvens frekke metoder er viktig fordi butikktyven kan være utspekulert og kreativ.

Høysesong for butikktyveri

November og desember er høysesong for butikktyverier på Strømmen Storsenter.

– Butikktyveri er et problem året rundt, men vi opplever en økning i tyverier nå som vi går inn i førjulstiden. Ofte er dette tyverier for større beløp. Årsaken til det er at de som stjeler året rundt stjeler litt ekstra i disse dager, sier daglig leder Steinar Vadla Risa i Vadla Trygghetsbyrå til avisen.

Vadla Trygghetsbyrå utfører sivilt vakthold på senteret. Sivile vektere er en kontrolltjeneste som er et effektivt tiltak i bekjempelsen av butikktyverier. De bidrar til å avslører tyvens frekke metoder, og forebygge tyverier på Strømmen Storsenter. Nå går de en hektisk tid i møte.

– Julegavetipsene fra de store kjeden er attraktive mål for de kriminelle. Det er elektronikk, dyre klær, kosmetikk og små duppeditter, sier han.

LES OM Butikktyveri på timeplanen. Det var elevene på Helse- og oppvekstfag ved Strømmen videregående skole fikk et helt spesielt besøk – i samarbeid med Strømmen Storsenter.

Kreative kriminelle. Avslører tyvens frekke metoder.

Årlig anmelder storsenteret mellom 195 og 350 tyverier, og mørketallene er store. Risa forteller at butikktyvene stadig vekk finner nye og kreative løsninger.

– De putter varene i jakker med skjulte lommer, i en bag eller i en pose, som er forkledd som en innpakket gave. Med disse metodene har de lagt lista høyt og det blir vanskeligere å oppdage tyveriene, sier han.

På Romerikes Blad nettside kan du se Risa viser frem tre frekke metoder i en videosnutt som tyver på Strømmen storsenter har benyttet seg av.

– Alle disse tingene er beslaglagt her på kjøpesenteret gjennom flere år. Det er hjelpemidler som de profesjonelle tyvene bruker. Det er sånn at når du skal stjele varer fra en butikk så må du på en eller annen måte få varene ut av butikken, sier han.

Mange av metodene skal ha blitt brukt til å stjele varer for titusenvis av kroner. Det er hovedårsaken til fokus på å avslører tyvens frekke metoder. Tyveri er dårlig butikk.

– bager og poser, med store rom, blir brukt så er det tyverier ifra 20.000 til 40.000. Årsaken til det høye beløpet er at de går frem og tilbake til bilen sin med varer. Når de først har kommet til Strømmen så vil de fylle opp bilen. Da blir kronebeløpet veldig høyt, sier Risa.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg gjerne på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

Forsterker sikkerheten før jul

Men det er ikke bare julegaver som stjeles fra butikkhyllene i november og desember.

– juletiden skal man som regel i litt finere selskap. Det gjør at en del også velger å stjele fine og dyre klær til seg selv. Det tror jeg handler om et fasadejag, og det jaget ser vi i de aller fleste aldersgrupper. Det er rett og slett trist at folk velger å stjele, sier Risa til Romerikes Blad.

LES vår kronikk om fasadejaget – Klespress skaper tyv

Strømmen Storsenter har både sivile og uniformerte vektere. Risa tror det bidrar til at flere kriminelle holder seg unna. Når vi pågriper tyver går det rykte om at å komme til Strømmen Storsenter å stjele er dårlig butikk. Tyvene vil jo helst unngå å bli tatt. I mange tilfeller har de stjålet for titusenvis av kroner og da blir politiet koplet inn.

– Hvert år så forsterker vi sikkerhetsopplegget rundt juletider. Det går rett og slett på at det er mye folk på senteret. Vi ønsker at alle gjestene som kommer til Strømmen skal føle trygghet. I tillegg får vi veldig god informasjon fra politiet når det er kriminelle bander på ferde, sier han.

Avslører tyvens frekke metoder kan læres.

– Vi har kurset alle medarbeiderne på senteret til å være aktive på salgsflaten og ta godt imot kundene som kommer inn i butikkene. Dersom du møter kunden med et smil om munnen så ser vi av erfaring at tyvene kvier seg litt ekstra for å stjele, sier Risa.

LES mer om, Hvordan forebygge butikktyver, øke salg og inntjening.

I tillegg får butikkansatte jevnlige råd på hva de kan gjøre for å minske risikoen for butikktyveri. På svinnkurset gjennomgår vi Svinnhjulet. Det viser varens farefulle ferd, fra bestilling til varen komme i butikk. Det er flere svinnkilder som kan oppstå, og det er viktig at butikkmedarbeidere er klar over.

Butikkene bør ha gjennomtenkte og gode instrukser og rutiner som gjør at det ikke oppstår svinnkilder. Å ha svinnkompetanse som redusere butikkens svinnkilder er lønnsomt. Bunnlinjen blir bedre om butikken får stoppet svinnkilder.

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT

Et kjøpesenter er en sosial arena og en viktig møteplass.

Trygghet og trivsel betyr mye for kundeopplevelsen. Å skape en trygg oase for kunder, og medarbeidere er svært viktig. Derfor er informasjonen som gis til medarbeiderne på senteret med på å skape en god atmosfære i handlemiljøet.

✅ I år vil mange av årets julegaver være stjålet. Det tar Strømmen Storsenter på alvor, og har iverksatt tiltak.

✅ Å bli utsatt for tyverier er dårlig butikk. Det taper handelsnæringen mye penger på. Derfor er det viktig å ha Fokus På Svinn, og avslører tyvens frekke metoder.

Privatetterforskning – Utredning – Rådgiving – Sikkerhetsledelse

✅ Kontakt Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

Følg Bysheriffen på Twitter

LES artikkelenHva er sivilt vakthold? – en kontrolltjeneste tilrettelagt for et kjøpesenter.

Hvordan avdekke butikktyveri?

Bysheriffen foredragsholder