De voldelige «postnummer-konfliktene» i Oslo

Hevn og områdekonflikter har ført til drap, knivstikkinger og trusler, sier politiet. Kriminelle miljøer fra Mortensrud og Holmlia har i mange år vært i en konflikt med hverandre. Det er ikke tilfeldig at knivstikking og brutal vold skjer ved et kjøpesenter. Salg av narkotika er lukrativt. Det er pengene som styrer løpeguttene sin brutalitet. En generasjon tenåringer vokser nå opp i en utrygg hverdag. Det er en nitrist situasjon rundt om i Oslo som NRK har avdekket. Før hadde gjengene i Oslo medlemmer fra forskjellige steder i byen. De hadde tydelige navn som A- og B-gjengen og Young Guns. De voldelige «postnummer-konfliktene» i Oslo har forandret seg kan vi lese på NRK.no.

«Bompenger» til kriminelle gjenger.

Det er NRK og Oslopolitiet som forteller at kriminelle gjenger har fått fotfeste i flere bydeler, og det er et ungdomsmiljø som er preget av fryktkultur og knallhard indre justis.  Tenk om ditt barn må be om tillatelse for å besøke det lokale kjøpesenteret, eller for å gå gjennom et nabolag? Vi snakker om «Bompenger» til kriminelle gjenger som har fått fortfeste i Osloregionen.

Det er altså ikke en historie fra Rosengård i Malmø eller Rinkeby utenfor Stockholm vi snakker om nå. Steder som er opphavet til «svenske tilstander». Hvor myndigheter og politiet har mistet kontrollen og kriminelle gjenger råder grunnen. Det skjer i vårt nabolag i Oslo.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg gjerne på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

Det er flere pågående konflikter i Oslos underverden.

Nå er det stedet man bor som avgjør hvilket kriminelt miljø man er en del av. Ofte starter det som kompisgjenger der noen er kriminelle.

Og de bruker postnummeret, eller deler av det, som et slags navn.

De «navnløse».

Politiet har fulgt med på åtte slike konflikter i kriminelle miljøer øst og sør i Oslo.

Det har blitt til 41 hendelser som er alt fra drap til trusler de siste fem årene.

– Noen handler om hevn og noe handler om territoriale konflikter om narkotikasalg, sier John Roger Lund.

Han er politileder for bydelene i Groruddalen, Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand.

Politiet forteller også om en «bompengeordning» som rammer noen ungdommer. De må be om tillatelse for å reise inn i andre bydeler.

Mindre struktur, færre ledere og flere grupper.

I de såkalte «postnummer-gjengene» i Oslo er det ofte en annen struktur enn i de mer etablerte gjengene.

Det mener Einar Haakaas som har skrevet boken «Advarsel: svenske tilstander i Norge».

Han er forfatter og har i mange år jobbet som journalist i Oslo.

Haakaas sier de sjeldent har én tydelig leder. Gjengstrukturen er flat. Det gjør det lettere for enkelte å løsrive seg fra gruppen.

– Det er litt som i arbeidslivet ellers; du får kontrakt på en jobb, og så forsvinner du når jobben er ferdig. Da får du en rekke «enkeltmannsforetak» som påtar seg oppdrag for kriminelle nettverk.

Haakaas mener disse «enkeltmannsforetakene» også lager sine egne små grupper.

Politiet kaller det for kriminelle nettverk, siden de har løse forbindelser og ikke en tradisjonell gjengstruktur.

Men det er ikke bare på gata konfliktene skjer. Elever fra forskjellige kriminelle nettverk kan havne på samme skole. Og da kan det oppstå konflikter.

– Vi kan oppleve at folk fra en bydel som begynner på en skole i en annen bydel, utøver territorial makt inne på en skole, sier John Roger Lund i oslopolitiet til NRK.

De voldelige «postnummer-konfliktene» i Oslo.

Det har vært amper stemning mellom folk fra Holmlia og Mortensrud på Holmliafestivalen. I tingretten fortalte både tiltalte og vitner om blikking på festivalen.

Miljøet på Mortensrud har en langvarig konflikt med miljøet på Holmlia, skrev tingretten da dommen falt.

Mortensrud-miljøet, som bruker navnet 1281 eller 281, består av flere enn 50 personer. Det opplyser kilder til NRK.

Tidligere var Mortensrud og Holmlia samme gjeng som gikk under navnet Young Bloods.

 Ønsker du å piffe opp seminaret ditt? Bestill et foredrag med Bysheriffen!

Året etter ble folk på Mortensrud rystet av nok et drap.

20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt og drept ved Lofsrud skole.

To brødre fra Bærum er etterlyst internasjonalt for drapet på Adan. Brødrene rømte til Kosovo og det er usikkert hvor brødrene befinner seg nå.

Salg av narkotika skjer rundt et kjøpesenter.

Narkotikasalget foregår hovedsakelig ved Stovner senter, som er et steinkast unna Stovner politistasjon. Her er det ett kriminelt miljø med flere løpegutter. De har ingen konflikter med andre miljøer nå, ifølge kildene til NRK. Samme kilder sier de selger hasj og kokain rundt Tveita senter.

Mer detaljer om bydeler som har utfordringer med kriminelle gjenger finnes på NRK.no

Frisonen i sentrum

Det er ikke bare øst og sør i Oslo at narkotikasalget og konfliktene er synlige.

I Oslo sentrum og deler av Grønland skjer narkotikasalget i dagslys og til langt ut på natta.

Områdene på Grønland hvor narkotikasalget skjer kalles for «Gøtke» og «G-T». Mens sentrum kalles for «J-Town» og «City», forteller våre kilder.

Grønland og sentrum en slags frisone der «alle» kan komme for å selge narkotika. Man trenger ikke å være fra et spesifikt miljø.

– Vår oppfatning er at der er det mer fritt fram hvem som ønsker å selge, sier Tore Soldal, politileder i enhet sentrum.

Ifølge Soldal oppstår det stadig vekk konflikter når folk fra forskjellige kriminelle nettverk møter hverandre på Grønland eller i sentrum.

– Mye av voldskriminaliteten vi ser i de miljøene er i forbindelse med sånne konflikter.

Vi har et alvorlig sikkerhetsproblem rundt om i flere lokalmiljøer. 

Når kriminalitet får utvikle seg og kommer ut av kontroll har befolkningen god grunn til å bli redde. Når personer skytes, blir skadet, når biler brenner, når befolkningen trakasseres, blir folk redde. Det er forståelig. I dagens kriminelle miljøer er det en brutal kamp om å erobre territorier. Dette har eskalert den senere tid.

Etableres nye politiposter i Oslo vil det være et godt forebyggende tiltak. Politiet må ha tillit i lokalmiljøer for å få informasjon. Det vil redde liv og sørge for trygghet i gata. I dag kjører politiet rundt i uniformert bobil og politibiler. Det er ikke godt nok. Det viser dagens kriminalitetsbilde, og erfaringer fra Sverige. Det må politikere og polititopper ta inn over seg.

De voldelige «postnummer-konfliktene» i Oslo og manglende trygghet for tenåringer er en varslet situasjon. Utrygge omgivelser i Oslo har fått utviklet seg gjennom mange år. Vi trenger modige politikere som tar et oppgjør med parallelsamfunnet som har utviklet seg. Det er nok snakk nå.

Steinar Vadla Risa

Vi hjelper kjøpesenter med økt trygghet og trivsel. Det er viktig for kundeopplevelsen.

✅ Kontakt  Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

✅ Følg Bysheriffen på Twitter📢 Hvordan avdekke butikktyveri?

LesAvslører tyvenes frekke metoder. Butikktyven kan være utspekulert og kreativ.

Bysheriffen Trygg handel

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT