Er det minibanker eller kriminelle som bør vekk fra gata?

Fjernes minibanker i gater føres kriminelle rett inn på nærmeste kjøpesenter. Det er hva som skjer i praksis. Spørsmålet er blitt aktuelt siden politiet er ute med råd om et tryggere Oslo. Spør du meg velger jeg kriminelle som bør vekk fra gata. De er få, politiet vet hvem de er, og de kan få straff umiddelbart når de blir pågrepet på fersk gjerning. Flere kan settes på første fly ut av Norge. Det er rett og slett en effektiv, og svært preventiv fremgangsmåte om målet er økt trygghet og trivsel i Oslo sentrum. Metoden sender de riktige signaler til kriminelle nettverk uansett hvem de er – tyveri får konsekvenser. «Du» er velkommen om du oppfører deg som folk flest. Er det minibanker eller kriminelle som bør vekk fra gata?

Flytter kriminalitet rundt

Politiet har fått en uvane når kriminalitet tar overhånd. De vil fjerne objekter for å få bukt med kriminalitet, istedenfor å ta tyren ved hornet. Det holder ikke å ha god oversikt. Det vesentlige er å ha kontroll på en situasjon, ellers ender vi opp som Sverige. Der har myndighetene stått frem og fortalt at de har mistet kontrollen. Det er rett og slett systemødeleggende for demokratiet.

Du husker kanskje at politiet anbefalte tenåringer til å slutte med merkeklær, og gå med eksklusive klokker, vesker. Da ville personran bli redusert. Hvordan gikk det?

Det er mye Vipps-ran. Kanskje ungdommen skal slutte å bruke smarttelefoner?

Nylig ville politiet fjerne benker i Oslo sentrum. Hvorfor det?

Og ikke nok med det, politiet advarte mot prestisjebygg. Å skape trygge omgivelser i Oslo sentrum var særs krevende.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

Politiet vil fjerne minibanker fra gata

Nå er det altså å fjerne minibanker som skal gi Oslo tryggheten tilbake igjen. Det er naivt, tafatt og kunnskapsløst.

Å fjerne objekter i et område vil ikke føre til at kriminaliteten stopper opp. Politiet bør slutte med å «flytte» kriminaliteten rundt i Oslo. Det har vært forsøkt tidligere uten å ha fungert. Er det minibanker eller kriminelle som bør vekk fra gata?

Fjernes minibanker i gater føres kriminelle rett inn på et kjøpesenter

Fjernes gatebaserte minibanker føres kriminelle rett inn på nærmeste kjøpesenter. Der finnes også minibanker.

Oslo sliter. Det har vært situasjonen de siste tiår, men nå har voldsbruken eskalert. Politiet har innrømmet at de har mistet kontrollen. Det er oppsiktsvekkende.

Salg av narkotika er elefanten i rommet.

Vi må ut av hamsterhjulet, og tenke nytt om hvordan Oslo kan bli en tryggere by. Det er på et par spesifikke område at vi må reformere om det skal være håp om endring. Da bør byrådet i Oslo, politikere og næringsliv bruke sin makt og innflytelse mer offensivt.

Elefanten i rommet er stadig den norske narkotika-politikken, ikke Nydalsbrua på Grønland, ei heller plassering av minibanker.

Det er pengene i narkotika-salg som er driveren. Det er så lukrativt at ingen har klart å frarøve gjengene de inntektene. Det glemmer politiet å si til våre politikere.

Uansett, kort svaret er – Ta kontroll på økonomien og regulere markedet, altså legalisering av narkotika. Det er ikke en quick fix, men bedre enn dagens løsning.

Prioritere hverdagskriminalitet

Jeg mener det må iverksettes en strategi rundt hverdagskriminalitet. I dag blir den oppgaven stemoderlig behandlet av politiet. Bare tenk på alle anmeldelser som politi henlegger. Manglende etterforskning gjør kriminalitet til en lønnsom geskjeft, og svekker tilliten til politiet. Kriminelle aktører forteller meg – sjansen for å bli pågrepet er til å leve med.

Når alvorlig kriminalitet utøves, og kjeltringer blir pågrepet på fersk gjerning, samt får en straff som forebygger, har det en preventiv virkning. Det er et forebyggende tiltak som jeg mener vil fungere bedre enn «bare» å fjerne «objekter» der kriminalitet utøves.

Oslo fortjener trygghet og trivsel

Oslo sentrum blir ikke tryggere med dagens politikk og politimetoder. Tvert om. Vi må få bort berøringsangsten som er fremtredende i politiet og blant politikere. Moralismen, og hykleriet må unngås i beslutningsprosesser hvor trygghet og trivsel diskuteres.

Skal vi sette en stopper for kriminelle nettverk og deres rekruttering av barnesoldater bør ny strategi iverksettes. Gjengene som beskytter sine lukrative gatehjørner har en råskap i seg som ikke tar hensyn til utforming av en benk, plassering av en minibank eller en malplassert bro.

Oslo sentrum sliter med kriminalitet. Det er alle enige om. Men når politiledere ikke tør å informere politikere om hvilke politiinnsatser som vil fungere, forblir vi i hamsterhjulet.

Silkehanskene må bort. Tenk om politiet var så modige

Kriminaliteten i Oslo krever målretta tiltak. Det gjøres ikke på en tilstrekkelig måte i dag. Vi må arbeide fremtidsrettet, og avslutte strutsepolitikken nå.

Jeg anbefaler at Oslo (byråd, politikere, politi og næringsinteresser) utarbeider en trygghetsstrategi som bygger på kunnskap, er troverdig, innehar handlekraft, og som har tillit i befolkningen og næringslivet. I dag er det mye ord og lite handling. Vi må slutte å «være bekymret» , og begynne å arbeide fremtidsrettet. Er det minibanker eller kriminelle som bør vekk?

Hva blir neste utspill fra politiet – fjerne rusbrukere, eller be folk holde seg hjemme så de ikke kan bli neste offer?

Å ha et politi som stadig er bekymret over utviklingen er ikke betryggende. Ei heller KRIPOS som advarer om utviklingen noe de har gjort i tiår allerede, uten at det får noen konsekvenser.

Det må en klar og tydelig holdningsendring til, og politiet er vårt verktøy til å ivareta ro og orden. Alvorlig kriminalitet fjernes ikke med tryllestøv, ei heller med bløfferi.

Silkehanskene må legges bort, har en politimann nylig uttalt. Tenk om politiledelsen var modige, og tok opp hansken.

Steinar Vadla Risa, sikkerhetssjef i Vadla Trygghetsbyrå

👉 Deler av teksten er benyttet i et debattinnlegg i Avisa Oslo – Silkehanskene må bort. Tenk om politiet var så modige.

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT