Et tøffere kriminalitetsbilde.

2023 sluttet med et knivdrap utført av et barn. Vi har et tøffere kriminalitetsbilde enn noen gang tidligere sier politiet. Det gir bydeler, kjøpesenter og kollektivknutepunkter ekstra utfordringer.

Et drap kommer sjelden overraskende. Politiet har vært ute og advart om en ungdomskultur som er skadelig.

Kriminalitetsutviklingen er dyster.

Alle medie-hus i Norge har kommentert utviklingen de siste 10-15 år. Det står altså ikke på dokumentasjon og «triste» historier fra vår hverdag.

Tidlig innsats er forebyggende. Uønsket handling må gis en konsekvens. Alle med pedagogisk innsikt vet det

Våre politikere kniver i ordskifte om best mulig politikk som skal føre til en tryggere hverdag.

Det blir mye snikksnakk. Politikere mangler evnen til å gå fra ord til handling. Der er det flere utredninger som gjelder. Slik har det vært de siste 10-15 år og i dag har vi en uavklart situasjon i flere bydeler, kjøpesenter og trafikknutepunkt.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

Respekt for politiet er på vikende front.

Når politiet blir omringet av 10-15 tenåringer som gir f… i politiets utøvelse er vi i ferd med å miste kontrollen. Ungdom som ikke har respekt for politiets arbeid, er et faresignal. «Flokking» er et problem i Sverige. Sverige har etter årtider med strutsepolitikk fått et problem. Det må vi unngå.

– Vi har vært bekymret for at dette skulle skje, uttalte Politimesteren i Oslo om bussdrapet.

Faktum er at flere byer som Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Tromsø, Trondheim, Fredrikstad, Jørpeland, Drammen osv. ikke er trygg for alle.

Det er mange tenåringer som er redde i skolegården, på kjøpesenteret, til og fra fritidsaktiviteter. Tenk på det!

Etter bussdrapet i Bærum proklamerte politiet: Slår alarm om ungdomsvold: Nå vil politiet og kommune rydde opp. – Foreldre ringer og ber om både råd og ønske om besøk – men jeg har ingen å sende forteller politiet i Follo. På Romerike er lokalpolitikerne på banen (Raser etter ny politi-beskjed: – Nå er det nok)

Lokalpolitikere kommer på banen.

I Drammen sendte foreldre et opprop til ordføreren og fortalte om «en fryktelig vanskelig og uholdbar situasjon».

Vi leser om et politi som nedprioriterer det forebyggende arbeid rettet mot barn og ungdom. Og det skjer i mange politidistrikt.

Ungdomskriminaliteten er en varslet situasjon! Mener regjeringen alvor må midler stilles til disposisjon.

✅ 𝗘𝗿 𝗱𝗶𝘁𝘁 𝗸𝗷ø𝗽𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗽å 𝗷𝗮𝗸𝘁 𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗺å𝘁𝗲𝗿 å 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲 𝗯𝘂𝘁𝗶𝗸𝗸𝘁𝘆𝘃𝗲𝗿, 𝗿𝗲𝗱𝘂𝘀𝗲𝗿𝗲 𝘀𝘃𝗶𝗻𝗻 𝗼𝗴 ø𝗸𝗲 𝗹ø𝗻𝗻𝘀𝗼𝗺𝗵𝗲𝘁𝗲𝗻 ❓ BESTILL svinnkurset – Stop butikktyven

Er vi vitne til en «politiaksjon«, for at de skal få tildelt mer penger?

Politiet er toppstyrt med justisminister, riksadvokat og politidirektorat øverst i hierarkiet. De skyver ansvaret for prioriteringer nedover i systemet og lar politimestrene gjøre jobben. I utgangspunktet bra, men …

Når pengene uteblir, kommer politidistriktene i spagaten. De har fått flere oppgaver og dagens bevilgninger strekker ikke til. Da nytter det ikke med symbolpolitikk.

Politiet nedprioriterer det forebyggende arbeid

Jeg forstår godt at foreldre slår alarm og ordfører i Lørenskog og på Lillestrøm blir provosert over politiets forslag til prioritering.

Å få lokalpolitikere på nakken gir oppmerksomhet. Det er en effektiv måte å «varsle» på. Befolkningen våkner opp og setter i gang en debatt.

Kriminalitetsbildet for 2024 er dystert.

Kriminalitet koster allerede næringslivet dyrt. Kjøpesentre, butikker og offentlige rom er der gjengene skapes og tyveri, ran og hevntokter blir vanlige aktiviteter. Det er godt dokumentert nå. Vi kommer til å oppleve mer knivstikking, flere drap, mer brutalitet i tenåringsgjenger, ja mer av alt som «terroriserer» et nabolag.

Til og med politidirektøren er bekymret over kriminaliteten. Likevel signaliserer politidirektoratet (POD) at det vil bli enda færre politifolk i etaten.

Svenske tilstander er på vei til våre nabolag.

Mobiliseringen som svenske myndigheter har iverksatt gjør det vanskeligere for svenske gjengmedlemmer. Kriminalitet har ingen grenser. Kriminelle reiser der penger er å tjene. Det gjør at flere nettverk er på vei til våre nabolag. De norske nettverk blir søndagsskolegutter i forhold til de svenske gjengene.

Vi må hindre ungdom i å bli rekruttert inn i en brutal liga hvor råskap premieres.

Derfor er det viktigere enn noen gang å satse på forebyggende aktivitet som kan hindre ungdommen å bli rekruttert inn i en brutal liga hvor råskap premieres.

Skal vi vente til uskyldige kommer i skuddlinjen?

Vi har bare sett begynnelsen. Det er vår egen feil, så lenge vi fortsetter i samme fotspor og gjør som svenskene gjorde i sin tid.

Det kalles strutsepolitikk.

Kronikken er publisert i Drammen Tidende.

Kronikken er publisert i Romerikes Blad.

Debattinnlegg publisert i Budstikka.

Kronikken er publisert i Retailmagasinet.

Steinar Vadla Risa januar 2024

Butikktyveri stoppes effektivt med sivilt vakthold.

Jeg anbefaler et kjøpesenter å etablere god kontakt med politi og kommunale etater, skoler i nærområde og opprette en sikkerhetsgruppe på senteret. Iverksettes koordinerte tiltak hvor sivilt vakthold inngår øker trygghet betraktelig.

LES mer om sivilt vakthold her.

Butikkdetektiv om rike tyver: – Mange som har kjedelige liv

Her kan du lese i Dagens Næringsliv om det svinnforebyggende arbeid på Strømmen Storsenter,

Ryktet for et kjøpesenter kan forebygge tyveri

Et kjøpesenter som pågriper butikktyver får et rykte på seg. Tyven blir pågrepet, anmeldt og overlevert politiet når sivilt vakthold blir etablert. Sivile vektere skaper uforutsigbarhet. Det liker ikke butikktyven. Jeg anbefaler, «Server tyven på et sølvfat til politiet».

Følg meg på LinkedIn

De kriminelle miljøene vet hvor de uniformerte vekterne befinner seg. Sivilkledde vektere er en kontrolltjeneste som skaper uforutsigbarhet. Ryktet går i de kriminelle miljøene når et kjøpesenter har vektertjenester som avslører svinnkilder. Det ryktes at risikoen for å bli tatt er stor. Det gjør at et kjøpesenteret får færre uønskede personer på besøk når sivilt vakthold blir etablert som kontrolltjeneste. 

Jeg legger ofte ut artikler og kommentarer på LinkedIn. Knytt kontakt om du vil 😎

Privatetterforskning – Utredning – Rådgiving – Sikkerhetsledelse

✅ Kontakt Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT