Kvinne skal ha stjålet varer for flere tusen kroner i tyveriraid: – Ansatte blir urolige og utrygge
Å jobbe i butikk på et kjøpesenter skal være trygt og trivelig. Medarbeidere skal gå på arbeid med iver og glede. Når ansatte blir urolige og utrygge er det et faresignal. Tre ganger på to dager fikk Intersport-butikken på Jessheim besøk av kvinnen, som nå er tiltalt av politiet. Kvinne skal ha stjålet varer for flere tusen kroner i tyveriraid. Hun skal ha tatt jakker, sko og andre klær for nesten 10.000 kroner. Det er MittJessheim i Romerikes Blad som omtaler saken.
Både arbeidsplasser og levebrød er truet
Sten Jacobsen ved Intersport Jessheim mener slike tyverier er blitt et stort problem for norske butikker og kjøpesentre. – Arbeidsplassene blir truet i langt større grad enn før. Butikkene har allerede trange marginer, så i verste fall kan tyveriene medføre kroken på døra. Han er oppgitt og sier til avisen at tyverier gjør stor skade på butikker med allerede små marginer. Han ber bransjen ta tak i utfordringene.
Kvinne skal ha stjålet varer
Kvinnen skal også to ganger ha vært innom Bohus på Jessheim. Den første gangen fikk hun angivelig med seg 11 putetrekk i skinn. Den andre gangen to puffer.
Og da hun dro til Bohus Alna. Kvinne skal ha stjålet varer for 17.640 kroner.
– Observante selgere og god kameraovervåking bidro til at Bohus Alna klarte å identifisere kvinnen, og dermed varsle Bohus-varehusene i omegn. Hvilket viste seg lurt siden kvinnen reiste til et annet varehus for å forsøke å bytte de stjålne varene der. Der ble hun stoppet og konfrontert. Begge møbelforretningene anmeldte kvinnen for tyveriet, sier varehussjef Anna Holmén på Bohus Alna.
Følg Bysheriffen på Twitter. Da blir du oppdatert på kriminalitetsbilde.
Holmén sier butikkene trener på å forhindre tyveri, men at det kan være krevende å identifisere hvem som har uærlige hensikter. Kvinne skal ha stjålet varer.
– Vi har selgere som er godt trente på dette, og vi har lært oss å ikke være blåøyde. Tyvene oppfører seg som en vanlig mann i gata, og er kledd som deg og meg. Og det er ingenting som tyder på at de har dårlig råd, eller er kriminelle, sier varehussjefen.
Tar det som er lett å selge videre
Tyvene er ute etter det som er populært, enten fordi de vil ha det selv eller fordi det er lett å selge videre, forklarer sikkerhetsrådgiver Thor Martin Abell Bjerke i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.
– Det kan være alt fra PC-spill og annen elektronikk til kosmetikk, sko og klær. Og så er det en del matvarer, samt dyre kostholdsprodukter som er enkle å få med seg, sier Bjerke til MittJessheim .
✅ Ønsker du å piffe opp seminaret ditt? Bestill et foredrag med Bysheriffen!
Tyveri påvirker medarbeidere på jobb
Butikkene taper store summer, men Bjerke mener det er den menneskelige siden av saken som er verst.
– Ansatte blir urolige og utrygge når det kommer folk inn i butikken, som de vet bare er der for å stjele. De kvier seg for å stoppe dem som stjeler, fordi noen kan være voldelige. De tar det også personlig, siden de trives i jobben og liker arbeidsplassen.
Tipser hverandre når varer blir stjålet
Butikkene i Intersport-kjeden tipser hverandre om tyvenes metoder, og deler erfaringer for å bidra til å stoppe tyveriene.
– Som regel er det mobile og proffe kriminelle, som jobber sammen to og tre stykker. Det kan være at én person distraherer betjeningen, mens de andre fjerner alarmer og stjeler. Eller en person kommer inn, ser seg rundt og fjerner alarmer, før en annen kommer senere på dagen og tar varene, sier Jacobsen, som mener kjeltringene blir lurere og frekkere.
– Når du før spurte «hva kan jeg hjelpe deg med», så forlot de butikken eller var synlig nervøse. Nå fortsetter de bare å sondere og sjekke alarmer. De er ikke redd for konsekvensene.
«Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg gjerne på 90755811 for en hyggelig prat».
Fokus På Svinn – året rundt
Det blir ikke mindre tyverier fra varehandelen. Tvert om. Butikktyveri er et helårsproblem. Rekrutteringen er god og vi ser at tyvene blir stadig yngre. Tyveri får sjelden konsekvenser og da blir kriminalitet en lønnsom geskjeft. Det vet flere å utnytte seg av. Kvinne skal ha stjålet varer.
✅ LES mer om, Hvordan forebygge butikktyver, øke salg og inntjening.
Svenske bransjeorganisasjoner tar kriminalitet på alvor
I Sverige har handelsnæringen slitt med økende kriminalitet, tyveri, ran og utrygge forhold de siste 10 år. Den negative utviklingen har gjort at bransjeorganisasjoner har satt ekstra fokus på sikkerhet og kriminalitetsforebyggende tiltak. Både Svensk Handel og Livsmedelshandlarna har opprettet egne nettsider med mye informasjon. De tar frem eksempler på ulike problemstillinger kriminalitet gir næringslivet. De utarbeider statistikk og har egne sikkerhetssjefer som arbeider aktivt for å påvirke politi og politikere. De gjør et forbilledlig stykke arbeid som bransjeorganisasjoner i Norge burde adoptert.
Utviklingen i Norge går feil vei
Sverige gjorde en tabbe med å ignorerer kriminalitetsutviklingen i mange år. Det har straffet seg. Nå er Sverige i knestående og har store problem med å opprette ro og orden i hverdagen. Vi ligger noen år bak Sverige. Det betyr vi har muligheten for å sette inn forebyggende tiltak nå. Da vil vi unngå de hendelser som råder i Sverige i dag. Til daglig omtalt som Svenske tilstander. Det må vi arbeide hardt for å unngå.
Det blir heller ikke bedre når riksrevisjonen kommer med alvorlig kritikk mot politiet. – Vi ser at oppklaringsprosenten har gått ned og at politiet mangler en helhetlig prioritering av straffesaker, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Politiforum.
Vi har et demokratisk problem om politianmeldelser ikke ender med en påtaleavgjørelse. En slik situasjon er svært uheldig for befolkningen, bekjempelsen av hverdagskriminalitet, og den fører til mindre trygghet og trivsel i hverdagen. Dette bør det rettes opp i så snart som mulig.
Det krever modige politikere og endring i politiets prioriteringer
Foreløpig ser vi ikke den nødvendige endring som burde vært iverksatt. Det betyr at næringslivets profiler bør komme på banen å gi en virkelighetsoppdatering. Det pleier å ha en positiv innvirkning. Mange politikere høre når næringslivet roper ut. For det er til syvende å sist manglende lønnsomhet og dårligere inntjening som vil ha innvirkning på ulike arbeidsplasser. Når arbeidsplasser blir utsatt, reagerer tillitsapparatet og politikere. En snøball effekt som kan gjøre en forskjell.
Hva er sivilt vakthold?
✅ Bysheriffen anbefaler et kjøpesenter å etablere god kontakt med politi og kommunale etater, skoler i nærområde, og opprette en sikkerhetsgruppe på senteret. Iverksettes koordinerte tiltak hvor sivilt vakthold inngår øker trygghet betraktelig. Det er en effektiv vektertjeneste mot butikktyveri, svinn, og annen uønsket adferd på et kjøpesenter. De kriminelle miljøene vet hvor de uniformerte vekterne befinner seg. Sivilkledde vektere er en kontrolltjeneste som skaper uforutsigbarhet.
Ryktet går i de kriminelle miljøene når et kjøpesenter har vektertjenester som avslører kriminalitet. Risikoen for å bli tatt blir større. Det gjør at et kjøpesenteret får færre uønskede personer på besøk når sivilt vakthold blir etablert som kontrolltjeneste. LES mer om sivilt vakthold her.
Privatetterforskning – Utredning – Rådgiving – Sikkerhetsledelse
✅ Kontakt Bysheriffen aka Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no
Foredrag og workshops
Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.