Tar tyver på fersk gjerning nesten hver dag. Mange skjønner ikke konsekvensene.

Totalt har vi tatt altfor mange butikktyver, sier Steinar Vadla Risa sikkerhetssjef i Vadla Trygghetsbyrå. Hver dag jobber han sammen med resten av vaktlaget for å holde kjøpesenteret trygt. Til enhver tid er flere både uniformerte og sivile vektere på jobb. Noen av dem følger med på kameraene, andre passer på i storsenterets korridorer. De sivile vekterne har kun én oppgave, å fakke tyver. Det er Romerikes Blad som har besøkt Strømmen Storsenter, og vært med på en annerledes skoledag for niendeklassingene fra Fjellsrud skole på Fjellhamar. Der ble «Tyveri på timeplanen» en del av skoleopplegget.

Flest tenåringer

Det er et stort aldersspenn blant tyvene som blir tatt på storsenteret. Vekterne har fersket alt fra seks år gamle barn til 85 år gamle personer i å stjele, forteller driftssjef Kristian Erik Ruud.

Likevel er det spesielt én gruppe som står for de aller fleste tyveriene: Tenåringer.

– Ingen av de unge vi tar stjeler ved en feil. De gjør det helt bevisst. Mange av dem sier rett ut at de stjal for å være med i gjengen, at de ble presset til å stjele eller at de får for lite lommepenger. Uansett årsak, er det ikke bra å stjele, forteller Risa til avisen.

 Tenåringene vi har tatt forteller oss at de visste hva de skulle stjele, og at det gjerne var fordi de trengte en ny jakke eller sminke. Andre har fortalt oss at de stjeler på oppdrag av venner, som ikke selv tør å stjele og heller kjøper varen for halve prisen.

– Mange av dem skjønner ikke konsekvensene av det å bli tatt for butikktyveri, legger han til.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg gjerne på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

Rykte holder vinningskriminelle borte fra senteret

– Butikktyveri starter i det små. På ett eller annet tidspunkt blir du tatt. Da får det konsekvenser, sier Risa, som tror senterets sikkerhetsrutiner bidrar til at flere vinningskriminelle holder seg unna.

Strømmen Storsenter har i over 20 år hatt sivilt vakthold som en del av trygghetstiltakene på senteret. Ved å ha kontinuitet og langsiktighet i sikkerhetsopplegget har ryktet satt seg i kriminelle miljøer om å holde seg borte, mener Risa. Når vi pågriper tyver går det rykte om at sjansen for å bli tatt på Strømmen Storsenter er for stor. Å stjele er dårlig butikk. Tyvene vil jo helst unngå å bli tatt. I mange tilfeller har de stjålet for titusenvis av kroner og da blir politiet koplet inn. Sivilt vakthold er undervurdert som sikkerhetstiltak. Det er et godt supplement til uniformert tjeneste.

Sivilt vakthold – et undervurdert sikkerhetstiltak

Sivilt vakthold er en effektiv vektertjeneste mot butikktyveri, svinn, narkotikakriminalitet, vold og annen uønsket adferd på et kjøpesenter og butikker. De kriminelle miljøene vet hvor de uniformerte vekterne befinner seg. Sivile vektere er en kontrolltjeneste som skaper uforutsigbarhet og halverer svinnet. Et kjøpesenteret får færre butikktyver på besøk når sivilt vakthold blir etablert som kontrolltjeneste. Gjennomføres tiltaket som et supplement til uniformert vakthold, vil effekten av vektertjenesten bli svært god. Tyver blir pågrepet, anmeldt og overlevert politiet. Det liker ikke butikktyven. Vadla Risa anbefaler kontrolltjenesten som serverer tyven på et sølvfat til politiet.

Tyveri på timeplanen

Onsdag denne uken var det duket for en annerledes skoledag for niendeklassingene fra Fjellsrud skole på Fjellhamar i Lørenskog kommune. På grunn av et foreldreinitiativ, ble de invitert av Strømmen Storsenter for å lære mer om blant annet butikktyveri. Det er Romerikes Blad som omtaler saken.

– Vi ønsket å lære dem noe som ikke står på læreplanen: hvordan være en god borger, hvordan søke jobb og hva bør man gjøre når man begynner å tjene penger. Dette lurer jo ungdommene på, men det står ikke på læreplanen. Så tanken var å gjøre noe med dette, sier markedssjef Jannicke Bergmann, som er tydelig på at dette ikke er siste gang kjøpesenteret gjør det.

Butikktyveri får konsekvenser

Steinar Vadla Risa mener det er viktig å gi tenåringene innspill til å ta gode valg:

– Det er dumt at stadig yngre blir tatt for tyveri. Vi må få dem til å ta gode valg, fordi konsekvensene av å stjele er ganske alvorlige, sier Vadla Risa til RB.

Kjøpesenterets sikkerhetstopper benyttet anledningen til å fortelle niendeklassingene om konsekvensene tyveri kan føre til:

– Blir du tatt for tyveri, får det konsekvenser og det kan begrense mulighetene dine videre i livet. Du risikerer at det blir stående på politiattesten. Det betyr at det er en rekke jobber du ikke kan ha, som å jobbe i barnehage, i helsevesenet eller i politiet. Du kan også få problemer med innreise til flere land, deriblant USA, forklarer Risa.

Konsekvenser av tyveri ble en annerledes skoledag

Elevene fra Fjellsrud skole på Fjellhamar var enige om at dagen på kjøpesenteret var lærerik. Spesielt interessent var det når Risa demonstrerte hvordan butikktyvene stadig finner nye og kreative løsninger for å få med seg varer. Det var veldig spesielt å se alle kåpene, jakkene og eskene som ble brukt til å stjele. Det har Romerikes Blad omtalt tidligere.

Det var også nyttig å lære om konsekvensene tyveri kan få. – Vi har ikke så mye om disse temaene på skolen, men det er viktig å få innsikt og lære om dette, sier niendeklassingene til avisen.

Elevene var fornøyd med skoledagen på Strømmen Storsenter. Det ble en annerledes skoledag.

Et kjøpesenter er en sosial arena og en viktig møteplass.

Trygghet og trivsel betyr mye for kundeopplevelsen. Å skape en trygg oase for kunder, og medarbeidere er svært viktig. Derfor er initiativet til Strømmen Storsenter viktig i det forebyggende arbeid. Å nå ut til tenåringer, og fortelle om konsekvenser ved å ta feil valg er prisverdig. Å ta et slikt samfunnsansvar er noe flere kjøpesenter burde gjøre.

Steinar Vadla Risa anbefaler et kjøpesenter å etablere god kontakt med politi, kommunale etater, og skoler i nærområde. Det gjør Strømmen Storsenter med stor suksess.

Tyveri på timeplanen ble en annerledes skoledag. Å ta med konsekvenser av tyveri har en oppdragende effekt. Det er et viktig når ungdomskriminalitet skal forebygges.

✅ Ønsker du mer informasjon om – Tyveri på timeplanen ? Kontakt Steinar Vadla Risa på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

✅ Følg Bysheriffen på Twitter

📢 LES artikkelen, Når kriminalitet inntar et kjøpesenter.

📢 Hvordan avdekke butikktyveri?

https://youtu.be/RKy-aiD1WrI
Foredragsholder Steinar Vadla Risa aka Bysheriffen

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT