Kriminelle vårtegn. Et varslet kriminalitetsbilde.
Et like sikkert vårtegn som blåveis, trekkfugler og snøsmelting, er oppblomstringen av visse typer hverdagskriminalitet. Fremover vil media være fulle av oppslag om kriminelle vårtegn. Akkurat som i fjor og året før.
Båt- og påhengstyveri
Vi er allerede blitt advart mot båt- og påhengstyverier. Vi vet at sykkeltyverier får et oppsving når snøen har forsvunnet, at teppeselger vil prøve å svindle eldre og at steinleggerne, de såkalte «irske travellers», kommer også i år. Vi hører at bedragere går til eldre og utgir seg for å være kommunalt ansatte , fra brannvesenet eller fra strømselskapet.
Les, Involvering og bevisstgjøring for å få ned svinnet på Strømmen Storsenter
Les om, Sivilt vakthold – et undervurdert sikkerhetstiltak
«Vil du ha oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg på 907 55 811 for en hyggelig prat”.
Organisert kriminalitet
Vi vet at organisert kriminelle igjen har funnet biler interessante å stjele fra. Nå er interessen for bilstereo byttet ut med navigasjonssystemer, airbag og dieselpartikkelfilter . I kjølvannet av «tigging» oppstår det mye hverdagskriminalitet, innbrudd i boliger går aldri av moten og europeiske trender med landeveisrøvere har også nådd oss her oppe i nord.
Med andre ord har vi et kriminalitetsbilde ganske likt tidligere år.
Lav oppklaringsprosent påvirker rekrutteringen
Når oppklaringsprosenten eller sjansen for å bli stoppet, anmeldt og straffet, er lav, blir rekrutteringen til kriminelle miljøer gode.
Det står ikke på kompetanse i kriminelle miljøer. De kan sine saker og det bør vi ta inn over oss. Kriminelle er godt organisert og besitter ofte mye informasjon som gjør at de kan være mer målrettet i sin framferd. De blir mer sofistikerte, beregnende og aktive når samfunnet ikke stopper dem. Det er ikke noe nytt, men økningen er faretruende. Og vi må slutte å sove i tiden. Sikkerhetsleverandørens kunnskap må inn i debatten.
BESTILL svinnkurset – Stopp butikktyven
Hverdagskriminalitet bør prioriteres.
Det er noe skrekkelig galt når slike hendelser ikke tas mer på alvor. Hendelser som skaper uhygge gir manglende trygghetsfølelse. Det er viktig å ta tyren ved hornet før den får vokse seg stor og sterk. Dette er kimen til problemene vi har i dag.
Hvorfor skal vi la kriminaliteten utvikle seg som den gjør på grunn av manglende reaksjonsevne?
Les artikkelen, «Når personer skytes, blir folk røde.»
Politiet vet hva som vil skjer
Det står ikke på kunnskap om det kriminalitetsbildet vi har. Politiet har utviklet analyser, trendrapporter og er stadig ute og forteller om sine erfaringer. Privatpersoner og næringsliv er også på banen med sine erfaringer. Hvorfor kan ikke samfunnet håndtere disse utfordringene på en bedre måte? Det vil kunne gi resultater som alle vil glede seg over.
Er vi handlingslammet?
Det er allment kjent hos politiets organisering har store utfordringer. Vi får stadige påminnelser fra tillitsvalgte i politiet som beskriver en situasjon som ikke er særlig betryggende. Mange kloke og kunnskapsrike personer har påpekt hvor skoen trykker. Det mangler altså ikke på informasjon om tilstand, men det mangler vilje og engasjement til forandring. Handlingslammelsen er til å ta og føle på.
«Nok en gang må politijuristene ty til media for å fortelle om sin hverdag» sier Steinar Vadla Risa.
Vi som arbeider tett på kriminalitet og dens utfordringer ser et politi som driver fra skanse til skanse. De skal vise handlekraft når befolkning, næringsliv og politikere skriker etter hjelp.
Politidebatten bør håndtere om så mye mer enn bare antall distrikter. Politiet må endre arbeidsmetodikk og fornye seg. De må endre fokus, og rett og slett se i sine egne analyser og trendrapporter hvor innsatsen bør prioriteres. Proppen i systemet er effektiv etterforskning og påtale. Å vente til kriminaliteten vokser over hodet på oss før målrettet tiltak settes inn er verken god ledelse eller prioritering.
Les om, PLIVO øvelsen på Strømmen Storsenter. De tar sikkerhet og trygghet på alvor!
Politiarbeid må fungere
Vi er avhengige av en politiledelse som har tillit og en troverdig fremferd. Det er i en symbiose endringer kommer slik befolkningen til gode. «Lommetyveri-» og grenseløs-satsingen er to gode eksempler på godt organisert politiarbeid.
Organisering av spesialiserte innsatsgrupper i politiet gir resultater. Vi trenger mer satsing som fører til en trygg handel og trygg by. Vi trenger et næringslivet høyere opp på banen. Først da vil kriminalitetsbildet endres positivt.
Hvem har skylden for at Norge ikke står godt nok rustet for dagens kriminalitetsbilde? Det er politikerne!
Les: Konklusjonen er at politiet har dårligere kapasitet innen etterforskning nå enn i 2013.
Politikerne bevilger penger, men er det nok?
Ingen må gi all skyld på politiets organisering, eller mangelen på en. Politiet har dyktige medarbeidere som gjør det beste ut av situasjonen. Vi er imponert over deres arbeid og innstilling, tross alt.
Våre politikere må ta inn over seg at bevilgninger, ressurser og investeringer i tidsriktig utstyr er det som må til. Med dagens situasjon må etterslep på investeringer av utstyr forseres. Det vil effektivisere politihverdagen.
Dette er det bare politikerne som kan gjøre noe med. Man bør starte med å nedskalere byråkratiet som er på vei til å bli en mastodont, og heller bidra til å legge forholdene til rette for at Politiet kan komme folk til unnsetning.
Les bloggposten, «Kulturmidler» forebygger ungdomskriminalitet!
Vi trenger handling – ikke mer tåkeprat.
Nå MÅ politikerne på banen og sørge for forandringen ikke blir kosmetisk. Det har vært mange justisministere som har gått seg vill i tåkeheimen. Vi trenger handling – ikke mer tåkeprat.
Gi politiet penger til en tidsriktig satsing. Fortsatt krav til effektiv organisering. Det vil skape større trygghet og mer trivsel uansett hvor du bor eller ferdes.
Steinar Vadla Risa, april 2015
🎯 Ring Steinar Vadla Risa på tlf. (+47) 90 75 58 11.
Ønsker du mer informasjon om oss? Klikk her.
[inkluder-side id=»1027″]