Falske penger i omløp. Hvordan sjekke at seddelen er ekte.

Det er falske penger i omløp, også i 2023 ifl. VG og Budstikka. Det er på Romerike at falske penger nå (2021) er blitt benyttet som betalingsmiddel. Flere butikker er allerede blitt svindlet. For å unngå å bli lurt må du vite hvordan kontrollere ektheten på seddelen. Å bli lurt koster butikken penger. Det er et rent tap, og du kan sannsynligvis se langt etter erstatning.

Vi er i en hektisk tid, mye folk, mange som skal kjøpe gaver. Da er det lett å bli stresset, og muligheten for å ta imot falske penger er stor. Med jevne mellomrom kommer det inn meldinger om at falske penger er i omløp. Nå er “pengene” i omløp i Osloregionen. Da er det viktig at alle butikkmedarbeidere vet hva de skal gjøre.

Har dine medarbeidere fått kunnskap om hvordan avsløre falske penger?

Sikkerhetssjef Steinar Vadla Risa i Vadla Trygghetsbyrå anbefaler at butikkmedarbeidere får god opplæring. Det bidrar til å forhindre at butikken ikke går i fellen, og mottar falske penger. På Strømmen Storsenter ble det nylig avholdt svinnkurs. Der kom det frem at falske penger var i omløp. Andre butikker på Romerike hadde blitt lurt. Det er sure penger å tape. Det viser hvor viktig god opplæring er.

✅ 𝗘𝗿 𝗱𝗶𝘁𝘁 𝗸𝗷ø𝗽𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗽å 𝗷𝗮𝗸𝘁 𝗲𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗺å𝘁𝗲𝗿 å 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲 𝗯𝘂𝘁𝗶𝗸𝗸𝘁𝘆𝘃𝗲𝗿, 𝗿𝗲𝗱𝘂𝘀𝗲𝗿𝗲 𝘀𝘃𝗶𝗻𝗻 𝗼𝗴 ø𝗸𝗲 𝗹ø𝗻𝗻𝘀𝗼𝗺𝗵𝗲𝘁𝗲𝗻 ❓ BESTILL svinnkurset – Stop butikktyven

Kontroller at seddelen er ekte.

✅ Det er falske sedler i omløp. Norges Bank har egen nettside som gir grundig kunnskap om hvordan ekte pengesedler er utformet.

“En pengeseddel er et svært avansert grafisk produkt. Du skal kunne se og føle at ekte sedler er verdt langt mer enn papiret de er trykket på.

For at vi lett skal kunne skille mellom ekte og falske, inneholder norske sedler mange sikkerhetselementer. Noen er synlige, andre ikke.

Sikkerhetselementene som er beregnet for publikum er de samme på alle valørene, bortsett fra ankerkjettingen som ikke finnes på 50-kroneseddelen.”

Foredrag og workshops

Vil du lære mer om trender i kriminalitetsbildet i Norge? BySheriffen holder engasjerende foredrag og workshops om sikkerhet, svinnreduksjon og kriminalitetsforebygging.

TA KONTAKT

God opplæring avslører falske penger.

✅ En gjennomgang av Norges Bank sin nettside er et must når du forbereder opplæring i pengehåndtering. Der finner du kunnskap om falske penger, og hvordan de forskjellige valør ser ut. Innholdet er svært detaljert, og informativ om hvordan du kan avdekke falske sedler. De bruker illustrasjoner, bilder, tekst, samt filmsnutter. Det bidra til økt kunnskap som kan avsløre om en pengeseddel er ekte eller ikke.

Å lage penger er avansert. I sedlene er det lagt inn mange sikkerhetselementer. Om din organisasjon har kjennskap til dette er det enkelt å avsløre falske sedler.

“Vil du har et oppdatert foredrag for deg, dine ansatte og kunder? Ring meg gjerne på 907 55 811 for en hyggelig prat”.

Stikkordet er Se, vend, kjenn.

Klikk her så kan du se en filmsnutt om SE, VEND, KJENN. Det viser hvor avansert en pengeseddelen er.

Det er fire elementer du bør fokusere på.

✅ I Youtube filmen fra Norges Bank får du en kort innføring på de nye sikkerhetselementene på norske sedler. Det er spesielt fire fokusområder du bør huske på. Hvilke? Se filmen. Der finner du svaret.

Et godt hjelpemiddel er en UV lampe. Det avslører falske penger.

✅ For å sjekke ektheten i sedler vil UV lampe være et godt verktøy. I en hektisk hverdag er det et godt hjelpemiddel. Den får du demonstrert, og kjøpt hos Kjell & Company på Strømmen Storsenter. De har flere forskjellige UV produkter for en billig penge. Hvorfor er UV lampe et effektivt tiltak for å avsløre pengesedler?

LES OM Butikktyveri på timeplanen. Det var elevene på Helse- og oppvekstfag ved Strømmen videregående skole fikk et helt spesielt besøk – i samarbeid med Strømmen Storsenter.

Fluorescerende effekter avdekker falske penger.

Når seddelen blir belyst med ultrafiolett lys, vil det lyse opp designelementer som ellers er usynlige. På forsiden kan du blant annet se en lundefugl, og på baksiden et rektangel med valørtallet.

Gå inn på Norges Bank sine nettsider for mer informasjon om hvordan avsløre falske penger. Der kan du lese mer om de sikkerhetselementer en seddel har i seg.

Svinn skyldes hovedsakelig av manglende kompetanse, dårlige rutiner, og kriminalitet.

Bysheriffen anbefaler bedrifter i varehandelen å arbeide mer målrettet i det svinnforebyggende arbeid. Da blir det enklere å avdekke, og avslører svinnkilder som en bedrift kan ha. Å la medarbeidere få økt svinnkompetanse vil ha stor betydning for lønnsomheten. De bedrifter som satser på svinnforebyggende tiltak får gode resultater, og blir sjelden lurt. Det er en erfaring vi har etter mange år i detaljhandelen og sikkerhetsbransjen. Det gjelder å ha kontroll på sine verdier.

LES mer om Svinnhjulet – varenes farefulle ferd.

Privatetterforskning – Utredning – Rådgiving – Sikkerhetsledelse

Kontakt sikkerhetssjef Steinar Vadla Risa i Vadla Trygghetsbyrå på +47 90 75 58 11, eller epost steinar@bysheriffen.no

LES artikkelen, Hva er sivilt vakthold? – en kontrolltjeneste tilrettelagt for et kjøpesenter.

Foredragsholder Bysheriffen aka Steinar Vadla Risa